vrijdag 20 februari 2009

AGSO-boek // opdrachtomschrijving

master 2008/2009 - boekvormgeving - docent: kris de tollenaere
opdracht: a book a space to exhibit art
omschrijving:
Kunstenaarsboeken zijn meestal beeldenboeken, een catalogus van getoonde werken op een of andere tentoonstelling, of een mooi overzicht van het oeuvre van een kunstenaar, een soort inventaris. Je kan hier met veel genoegen in bladeren, waar enkel in een goed kunstenaarsboek kan je ook iets voelen van de wezenlijkheid van het werk.
Een boek kan meer zijn dan een object, samengesteld uit woorden en beelden die bij elkaar horen, maar mekaar niet sturen in een meervoudigere betekenis.
Het object boek kan een subject zijn, een artefact, dat hetzelfde niveau haalt als het werk van de bewuste kunstenaar door een grammatica te hanteren die de visie van de kunstenaar draagt.
Het boek functioneert als een ruimte waarin je iets toont/vertelt, net zoals in een expositieruimte.
De manier hoe je met die ruimtelijkheid van dat boek omgaat spoort dan ook met de visie van de kunstenaar. Het moet vormelijk en inhoudelijk zeer vernieuwend zijn en ook in deze vormgeving ademt de visie van de kunstenaar en dit moet jij met de kunstennar vertalen in boekvorm.
Dit kan zeer extreem zijn, er kan bij wijze van spreken geen kunstwerk aan te pas komen als je samenwerkt met een conceptueel kunstenaar.
Dan moet je beeldende middelen hanteren boekvorm, bladspiegels, typografie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten